keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Mitä d-vitamiini on ?

Mitä D-vitamiini on?

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota saadaan ravinnosta. Se on myös hormoni, jota elimistö tuottaa ihossa auringonvalon vaikutuksesta. Veressä kiertävä D-vitamiini on näiden kahden summa.

D-vitamiini on tärkeä vitamiini, joka esimerkiksi turvaa luulle tärkeiden rakennusaineiden riittävän saannin, vaikuttaa suotuisasti immuunipuolustusjärjestelmään ja vähentää infektiosairauksien riskiä.

Mistä D-vitamiinia saadaan?

UV-valon vaikutuksesta ihmisen iho alkaa tuottaa D-vitamiinia. Suomessa vain keskikesällä UV-valoa saadaan niin paljon, että se vaikuttaa D-vitamiinin saantiin. Riittävän annoksen voi tuolloin saada ilman varsinaista auringonottoa tai ihon polttamista auringossa.

Suomen oloissa D-vitamiinia tarvitaan aina myös ravinnosta. Tärkeimpiä D-vitamiinin lähteitä ovat kala ja vitaminoidut ravintorasvat. Kalasta saadaan keskimäärin puolet kaikesta ravinnon D-vitamiinista. Myös kananmuna ja broilerin liha ovat D-vitamiinin lähteitä. Kohtalaisen uusi havainto on se, että metsäsienissä on D-vitamiinia. Pitoisuudet tosin vaihtelevat lajista toiseen ja myös saman lajin sisällä. Suomessa maito ja piimä ovat nykyisin erikseen D-vitaminoituja. Luomumaitoon D-vitamiinia ei lisätä.

D-vitamiinin päivittäinen suositusannos on valtion ravitsemusneuvottelukunnan vuoden 2005 ohjeen mukaan aikuisilla 300 yksikköä eli 7,5 ug ja yli 60-vuotiailla 400 yksikköä eli 10 ug. Todennäköistä on, että Suomessa merkittävällä osalla väestöä D-vitamiinin saanti ei vastaa suosituksia. Eläkeikäisillä suosituksen mukainen saanti edellyttää D-vitamiinivalmisteen käyttöä talvikuukausina ja laitoshoidossa olevilla potilailla jatkuvaa käyttöä.


Miten D-vitamiini vaikuttaa?

D-vitamiinin tärkein vaikutusalue on suolisto, jossa se lisää kalkin ja fosfaatin imeytymistä ja turvaa näin luulle tärkeiden rakennusaineiden riittävän saannin. Ainakin vanhuksilla D-vitamiini vaikuttaa myös lihaskuntoon. Sen avulla voidaan parantaa lihaskuntoa ja tasapainoa ja näin vähentää kaatumisia sekä luunmurtumia. D-vitamiini vaikuttaa suotuisasti myös ihmisen immuunipuolustusjärjestelmään ja vähentää infektiosairauksien riskiä.

Viime vuosina D-vitamiinin puutosta on esitetty joidenkin kasvainsairauksien syyksi. Eniten on keskusteltu eturauhassyövän ja D-vitamiinin yhteydestä. Tutkimuksissa on havaittu, että matala D-vitamiinitaso nostaa erityisesti nuorempien eli alle 50-vuotiaiden miesten riskiä sairastua myöhemmällä iällä eturauhassyöpään ja myös nopeuttaa syövän etenemistä. Vastaavasti korkean D-vitamiinipitoisuuden on todettu hidastavan syövän kehittymistä. D-vitamiinin puutos saattaa altistaa myös suoli-, rinta- ja munasarjasyöville.

D-vitamiinilla saattaa olla vaikutusta myös diabeteksen syntyyn. Tutkimuksissa on todettu, että suomalaisten nuorten D-vitamiinitaso on hyvin huono erityisesti talvella. Suomessa nuoruusiän insuliininpuutoksesta johtuvan diabeteksen yleisyys on suurimpia maailmassa. Näin ollen voidaan ajatella, että D-vitamiinin vähäisellä saannilla ja diabeteksen synnyllä on yhteyttä. Suomalaisia lapsia tutkittaessa on myös havaittu, että diabeteksen riski on kaikkein suurin niillä, joilla ohjeiden mukainen D-vitamiinin saanti ensimmäisinä elinvuosina on epäonnistunut.

Katso alhaalta ohjeet d-vitamiinin tilaamiseen internetistä ja kuinka saat 5$ alennusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti